ERNÆRING
Ukens byttetips: Vi må snakke om monsteret i rommet
Av Guro Høgberg
publisert første gang i Hemali 28.Juli 2023

Denne uken ser vi nærmere på energidrikk og naturlige alternativer.
Alle våre produkter er formulert med matsikkerhet som topprioritet, sier Monster om sine energidrikker. – Avhengighetsskapende dopdrikk, svarer lege.
Denne uken ser vi på Monster vs ulike sunnere alternativer til å booste energien (se tips lenger ned i saken). Monster skriver på sine hjemmesider at "i løpet av de siste 18 årene har over 22 miliarder bokser med Monster Energy-drikker blitt trygt konsumert rundt om i verden."
Vi spør: Hva er trygt med denne ingredienslisten?Kullsyreholdig vann, sakkarose, glukosesirup, syrningsmiddel (sitronsyre), aromaer, taurin (0,4%), surhetsregulerende middel (natriumsitrater), fargestoff (anthocyaniner E163), panax ginsengrot ekstrakt (0,08%), koffein (0,03%), konserveringsmiddel (sorbinsyre, benzosyre), vitaminer (Niacin, vitamin B3), B6, riboflavin (vit B2), B12, salt, D-glukuronolakton, inositol, guaranafrøekstrakt (0,002%), maltodextrin.
– Det burde faktisk ikke være lov å kalle det energidrikk, det høres jo ufarlig og nyttig ut. I virkeligheten er det en avhengighetsskapende dopdrikk til høy pris, for både kroppen og lommeboka.
Av Lege Torkil Færø
Konsumet av energidrikker går i taket
Før 2009 var energidrikker regulert som legemidler og forbudt solgt i norsk dagligvarehandel på grunn av det høye koffeininnholdet. Norske myndigheter skal ha forsøkt å stå imot liberaliseringen fra EU uten hell. Konsekvensen? I dag er det ikke noe som hindrer barn og unge i Norge i å skaffe til veie energidrikker.
I 2022 konsumerte nordmenn 146 millioner bokser energidrikk. Det tilsvarer drøye 73 millioner liter. Konsumet har skutt i været de seneste årene, viser tall fra Bryggeri og drikkevareforeningen.
Det økte konsumet, særlig blant barn og unge, skaper bekymring. På Forbrukerrådets hjemmesider heter det: Det høye koffeininnholdet i energidrikker gjør at én boks på 0,5 liter er nok til å gi både søvnforstyrrelser og effekter på hjerte-, kar- og sentralnervesystemet hos ungdom. I samme innlegg etterlyser Forbrukerrådet aldersgrense på kjøp av energidrikker.
I mai i år ble det flertall på Stortinget for å innføre et forbud mot salg av energidrikk til barn under 16 år. Det er uvisst når forbudet blir innført. Det er opp til regjeringen å bestemme når det vil skje.

Oversikt over omsetning av energidrikker i Norge i tidsrommet 2019 til 2022. (Kilde: Bryggeri og drikkevareforeningen)
– Energiløsheten er et symptom
Allmennlege og forfatter Torkil Færø mener den økte populariteten til energidrikkene er svært problematisk.
– Det er ikke rart at mange unge føler seg energiløse. Lite og dårlig søvn, elendig kosthold, høyt stressnivå, lite bevegelse og mye skjermtid preger mange unges liv. Da er det dobbelt uheldig at løsningen er en sukkerfylt koffeindrikk som forsterker problemet i stedet for å løse det, sier Færø.
Han sier videre at det kunstige kicket energidrikker gir, kan lure kroppen til å bruke krefter den egentlig ikke har. Dette kan igjen føre til:
- Overbelastning
- Mer stress
- Angstaktivering
- Dårligere søvn
– Dette skaper en ond sirkel der det neste dag må fylles på med mer energidrikke. Det er langt verre enn å pisse i buksene for å holde seg varm. Energiløsheten er et symptom. Det burde faktisk ikke være lov å kalle det energidrikk, det høres jo ufarlig og nyttig ut. I virkeligheten er det en avhengighetsskapende dopdrikk til høy pris, for både kroppen og lommeboka. Drikk vann, oppfordrer Færø.

Allmennlege og forfatter Torkil Færø (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)
Hva Monster virkelig er
La oss plukke ingrediensene fra hverandre for å se hva Monster energidrikk virkelig er:
- Sakkarose: Sukker (strøsukker, farin). Det er et disakkarid, som betyr at det består av to sukkermolekyler, ett med fruktose og ett med glukose.
- Glukosesirup: Kalles også stivelsessukkersirup og fremstilles industrielt fra stivelse (fra poteter eller mais) ved koking under trykk med svak svovelsyre og påfølgende nøytralisering og avfarging. I tillegg til glukose (druesukker) inneholder den maltose og dekstrin.
- Sitronsyre: Syre som er blant de mest utbredte plantesyrene. Fremstilles industrielt ved gjæring (fermentering) av karbohydrater, for eksempel melasse. Den utvinnes også fra saften av sitrusfrukter og avfall fra ananasindustri.
- Aromaer: Tilsatte smaker som er fremstilt industrielt. Dersom aromaene hadde vært naturlige, ville de vært merket "naturlig aroma".
- Taurin: Aminosyre som inneholder svovel som produseres naturlig i menneskekroppen.
- Natriumsitrat: Surhetsregulerende middel (E331)
- Anthocyaniner: Fargestoff som gir en rød-blå farge.
- Sorbinsyre (E200)/benzosyre (E210): Konserveringsmidler som først og fremst motvirker gjær og muggsopp, men også enkelte bakterier. Kan være opphav til overfølsomhetsreaksjoner, i form av f.eks. astmaanfall og utslett, spesielt hos personer som ikke tåler acetylsalicylsyre. Den europeiske næringsmiddelmyndighetens siste sikkerhetsvurderinger slår fast at visse grupper, spesielt barn og spedbarn, risikerer å få i seg mer benzosyre og benzonater enn det fastsatte aksepterte daglige inntaket.
- Inositol: En organisk forbindelse som blant annet er en viktig bestanddel i cellemembraner. Inositol er kjemisk sett et sukkerlignende alkohol.
- Guaranafrøekstrakt: Guaranafrø inneholder 4-8 prosent mer koffein enn kaffebønner.
- Maltodextrin: Et hvitt, løselig pulver som fremstilles av blant annet mais, hvete og ris. Det er et sterkt bearbeidet produkt som blir utsatt for høy varme. Maltodextrin har høyere glykemisk indeks (GI) enn raffinert sukker.
En boks = to kopper filterkaffe
En boks med energidrikk (0,5 l) har omtrentlig det samme koffeininnholdet som to kopper filterkaffe. Særlig er dette viktig å ta høyde for når det kommer til barn som har lavere tålegrense for koffein grunnet lav kroppsvekt. Barn risikerer søvnforstyrrelser og andre negative helseeffekter selv ved svært lavt inntak. I tillegg er energidrikk avhengighetsskapende da koffein er et sentralstimulerende stoff.
Fordi energidrikker inntas som leskedrikk, inneholder flere stimulerende stoffer som virker sammen og kullsyre som øker hastigheten på koffeinopptaket i blodet, er de forbundet med større risiko enn kaffe. Videre leder koffein magnesium og kalsium ut av kroppen og kan dermed bidra til dehydrering.
Høyt inntak av koffein på kort tid kan føre til alvorlige tilstander som hjertesvikt, hjertearytmi og nyresvikt. Enkelthendelser av koffeinforgiftning er rapportert i flere land. Høyt inntak av energidrikk er også satt i sammenheng med to tilfeller av hjertestans blant ungdom. Ungdom med ukjent hjertesykdom kan være mer utsatt for organsvikt. Også i Norge har barn blitt innlagt med alvorlig organsvikt etter å ha drukket store mengder energidrikk på kort tid.
Energidrikk markedsføres for å være energifremmende. Mye tyder imidlertid på at den har potensiale til å skape langt flere problemer enn den er ment å fikse. Neste gang du strekker deg etter en boks med energidrikk, spør deg selv: Hvorfor er jeg trøtt og sliten? Det er ikke fordi du har energidrikk-mangel.
Naturlige energidrikker
Visste du at symptomene på for lite salt i kroppen er forbausende likt symptomene på lavt blodsukker? Opptak av glukose via tynntarm krever også natrium. Mangel på salt vil dermed kunne påvirke vårt blodsukker og gi eventuelle humørsvingninger og mangelsymptomer. Felles for begge tilstandene er:
- Svakhet
- Skjelvinger
- Utmattelse
- Kvalme
- Forvirring
Mens der lavt blodsukker kan føre til aggresjon, kort lunte, sult og hjertebank, kan saltmangel gi hjernetåke, lavt blodtrykk og bevisstløshet.
Monster kan gjøre disse symptomene vondt verre. En hjemmelaget energidrikk kan imidlertid hjelpe og den er enkel å lage:
- Varm 1 liter vann til cirka 70 grader
- Tilsett saften av en hel sitron, 1 ts råhonning og 1/2 ts rent havsalt
- Hell over på en glassflaske eller mugge og avkjøl i kjøleskap
- Ristes/røres før bruk

Naturlig energidrikk med få ingredienser som i tillegg er enkel å lage. (Foto: Zuzana Gazdikova)
Andre gode kilder til energiboost
Innimellom trengs det påfyll for å løfte energien. Sunnere alternativer til Monster finnes i fleng!
- Blanding av kullsyreholdig vann og eplejuice (velg helst kaldpresset hvor næringsstoffene er bevart).
- Kaldtrukket grønn te (trekkes i kjøleskap over natten). Tilsettes evt. råhonning.
- Kaldtrukket Yerba Mate: Kan virke oppkvikkende, gi vitalitet, klarhet og velvære. Yerba Mate inneholder blant annet 24 vitaminer og mineraler, 15 aminosyrer og 11 sterke antioksidanter (polyfenoler).
- Kokosvann: Inneholder elektrolytter, vitaminer og mineraler.
- Kombucha
- Vannkefir
- Smoothie med råkakao. Råkakao er rik på magnesium, fiber, protein og antioksidanter (polyfenoler).
- Ferskpresset grønn juice
- Ingefærshot
- Te med MCT-olje
Kilder
Bryggeri og drikkevareforeningen
Forbrukerrådet
Store Norske Leksikon
Drikkeglede
Urtekilden
Caluna
Kolonihagens guide over tilsetningsstoffer
Tidsskriftet den norske legeforening
Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults
Arrhythmogenic effects of energy drinks
Is Sodium Bad For You? – with Dr. James DiNicolantonio Neurologist EP. 77 – YouTube